Recent Posts

5 Eylül 2009 Cumartesi

Safranbolu Saat Kulesi


Safranbolu ziyaretçileri,şehrin gözalıcı manzarasından kurtulup bir an yukarı baktıklarında eski Hükûmet Konağı yeni Kent Müzesinin ve Saat Kulesinin tarih mirası şehrin bekçiliğini yaptığına şahit olur.
Şehir merkezinden hafif bir rampa çıktığınızda müzeye girmeden ilk önce aşağıda geride bıraktığınız Safranbolu manzarasına bakmanızı öneririm. Kuleye çıkmadan önce zaten ilk olarak müzeyi gezmek zorundayız çünkü kuleye çıkış müzede verilen biletlerle mümkün. Şehre ayak bastığımdan itibaren hissettiğim tarihin içine yolculuk,eskiye ait bir parça olma hissi müze ziyaretinde adeta tavana vuruyor. Müzeden çıkıp hemen yanından saat kulesine döndüğümde de yine bu histen ayrılamıyorum. Benim gibi eskiye özlem duyan birisi için bulunmaz nimet doğrusu.



Safranbolu saat kulesi padişah III.Selim zamanında dönemin paşası İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Kule kesme taştan yapılmış 12 metre dikdörtgen prizması şeklinde bir kulenin üstüne saat yerleştirilerek oluşturulmuş.
Merdiven basamakları çıkıldığında saat kulesinin gönüllü bakımını üstlenen İsmail amca ve yanında saat mekanizması ile karşılaşıyorsunuz. İsmail usta'dan oldukça etkilendiğimi söyleyebilirim. Tam da memleketi gibi tarih mirası bir insan. Yaşlanmasından sonra Rıfat ustadan aldığı emanet saat kulesinin günümüze kadar gelmesinde ve bugün turizme açılmasında en önemli kişi kendisi. Senelerdir karda kışta kurmakta ve bizzat saatin bakımını yapmakta ustamız. Kule doksanlı yıllarda bir restorasyon görüyor bu restorasyona kadar saati bir naylon poşet yardımıyla yağmurdan muhafaza ediyor. Yine bu doksanlı yıllara kadar kulede elektrik olmadığını buraya hat çektirerek hem aydınlatma hem de bir elektrikli sobayla ısınma problemini çözdüğünü söylüyor.


İsmail amcayla tanışma şerefine eriştikten sonra hem onun saat kulesi ve şehir tarihi hakkında anlattıklarını dinlemek hem de yarım saatte bir çalan saatin çalmasını kulenin içinde beklemek ayrı zevkler.


Yine eskiden Eski Çarşı diye adlandırılan Yemeniciler Çarşısında ayakkabıcı olduğunu öğrendiğim amcamızın anlattıklarına göre Sadrazam İzzet Mehmet Paşa Safranbolululara size bir saat hediye edeceğim hepinizin evine ve cebine girecek diye bu saati yaptırmış. Kuleyi de tepe bir noktaya inşa ettirerek çalan saatin sesinin kilometrelerce uzaktan duyulmasını sağlamış ve bu sözünü tutmuş.
Ustamız bu kültür varlıklarına sahip çıkıp bize aktarmakla yetinmiyor aynı zamanda misafirleri için eşsiz bir evsahipliği de yapıyor.Saatin kurulumunu sembolik olarak gösterdi nasıl temizlediğini ve çalışma prensiplerini anlattı.Bunun üzerine Safranbolu hakkında bilinmesi ve gidilmesi gereken yerlerde yardımcı oldu.


Saat İngiltere'den getirtilmiş. Mekanizmanın üzerinde London yazısı çan üzerinde de 1797 tarihi var.Bunlar bana 2009 yılının Mayıs ayında İngilizlerin Big Ben saat kulesinin 150. yaşını kutlamalarını hatırlattı. Ne etkinlikler ne kutlamalar yapılmıştı. Bizler de elimizdeki değerlerin farkında olmalıyız bir şekilde zamana meydan okumasını sağlamak için.


Öneririm gidin İsmail amcanın bu hoş sohbetini tadın ve fazlasını öğrenin . Tarihi yaşamak, farkına varmak ve onun bir parçası olmak için.

-------------------------------------------------------------------------------------
© Fotoğraflar dalgaizlerine aittir.TwitterTwitter'da paylaş

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin