Recent Posts

17 Haziran 2011 Cuma

Gişe Memuru

Günlerdir güzel bir film izlemek lazım diye düşünürken yine hedefi tam onikiden vurdum diye düşünüyorum. Zaten internette hakkında yazılan negatif eleştiri yüklü yorumları okurken bu filmi beğeneceğime iyice emin oldum. Bunda bir ukalalık da aranmasın. Öyle Recep Gübidik izleyenleri aşağılayacak tiplerden değilim.İsteyen istediğini izler. Zevk meselesidir. Bu bahsettiğim yorumlar genelde filmin konusuz ve sıkıcı olduğu yönündeydi. Tabi ki eğlence anlayışı da farklıdır kişilerin. Ben bu filmdeki o anlam yüklü sıkıcı sahnelerde ne kadar eğlendim anlatamam...O anlam yüklü sıkıcı (!) sahnelerden bahsetmek istiyorum pek detaya girmeden . Filmi izlemeyenlerin eğer keyfi kaçacaksa söylemem gerekir hani şu "spoiler" denen şey var ya ondan içerir.

Başlarken daha Gişe Memuru demeden Serkan Ercan demek lazım. Filmi film yapmış gerçekten. Bence rolün hakkını fazlasıyla vermiş ve rol üzerinde hiç sırıtmıyor. Tv'deki Kaçış Planı ve Gidiş Dönüş gibi gezi programlarını severek izlediğim Serkan Ercan'dan böyle bir sinema filmi başarısı ne yalan söyleyim biraz şaşırtıcıydı. Bundan önceki rolleri bir kenara koyarsak bu filmle zirvelerde gezinmeye başlamış diyebilirim.

Son dönem Türk sineması filmlerine karşı biraz önyargılı ve tepkiliydim. Sinema müdavimleri ne demek istediğimi anlarlar. Karakterler aslında ne kadar yabancı aslında ne kadar gerçeğe uzaktır. Şişirilmiş , tekdüze ve bir yavanlık hakim birinde ikisinde de değil hepsinde. Tatsız tuzsuz yavan bir ekmek gibi,sıra sıra boyasız duvarlar gibi... Gişe Memuru filmindeki Kenan karakteri öyle değil.İnsanların bir psikolojisi vardır ve bu bozulabilir. İnsanlar mutsuz da olur. İnsanlar aşık da olur ama aşklarını hep tek bir şekilde belli etmezler. Kenan isminde bir psikolojik sorunları olan bir gişe memurunun hayatından bir kesit görüyoruz filmde. O kadar gerçek ki etrafımızda böyle insanların var olduğundan eminiz. Öyle ki Kenan'ın kapı komşusu da bir film karakteri olabilir kolaylıkla. Belki de insanların sıkıcı bulduğu budur değil mi? Kim kendini ya da tanıdığı birini beyaz perdede görmek ister ya da bunu "eğlendirici" bulur ki !

Kamera kullanımı seçilen açılara dikkat ederim. Bu filmin görüntü yönetmenini de takibe almak lazım.

Ülkemizde psikolojik dram türünde film pek çekilmiyor. Psikolojik detaylar mevzu bahis olunca dikkat kesildim ve daha bir heyecanla izledim. Ana karakter Kenan küçük yaşta annesini kaybetmiş ve babasıyla yaşıyor. Daha ilk sahnede psikolojik sorunlar yaşadığını belli ediyor. Replikler ve sahneler sembolik öğelerle anlam yüklenmiş. Peşpeşe tekrar eden olaylar kayda değer bir şekilde kullanılmış örneğin. Kenan'ın bir pencereyi defalarca açıp kapaması hem onun psikolojik dünyasına ışık tutuyor hem de hayatın monotonluğuna vurgu yapıyor. Kenan film boyunca psikolojik savaşını izlettiriyor bizlere. Hayal ve gerçek arasındaki geliş gidişleri gitgide farksızlaştırıyor ikisini de.

Hayatın tekdüzeliğinin yanısıra gişe memurluğu parantezinde otomatikleşmeye de değiniyor film. Söylemeden geçmek olmaz Kgs ve Ogs'lerin varlığında gişe memurlarına da gerek kalmıyor artık .

Ben filmi çok sevdim. Şu yazıları yazarken bile keyif aldım. İlginizi çektiyse ve izlemediyseniz şiddetle öneririm.TwitterTwitter'da paylaş

10 yorum:

BuRCu dedi ki...

Filmi izleme fırsatım olmamıştı henüz, sıradaydı. Yazının giriş kısmını ve son cümlesini okudum o sebeple :) Filmi izleyip öyle okuyacağım. Bakalım ben neler düşüneceğim.

dalgaizleri dedi ki...

Burcu :) Korkacak kadar spoiler yok. İzledikten sonra yorumlarını bekliyorum. Orta kısmı da okursun hem :)

BuRCu dedi ki...

Korktuğumdan değil de yorumumu yazarken yazdıklarından etkilenmek istemedim :)

Hikaye ve oyunculuk hakkında aynı düşüncedeyim seninle. Hayatın içinden hatta yaşanmış hikayeleri içeren filmleri çok severim. Güzel bir filmdi; ama filmdeki durağanlık yer yer sıkılmama sebep oldu. Bazen hepimize yaşamımız monoton gelir, hatta aynı şeyleri yaptığımız olur sürekli; fakat dışarıdan bakılınca bu kadar da problemli değilizdir. Alışkanlık haline geldiği için belki de.

Kenan rolünün etkisinde kalıp pek çok şey düşündüm. Monoton günlerimin psikolojik sorunlara yol açmamasına da sevindim aslında :)

Konusu, oyuncuları, görüntüleri ve verilen mesajlar tatmin ediciydi. Bunlara rağmen farklı bir şey eksikti sanki, onu bulamadım.

dalgaizleri dedi ki...

Beğenmene sevindim Burcu, yorum için teşekkürler.

Eksik olan bir şey ? Merak ettim nasıl bir şey bu ? Açıklar mısın , buluruz belki ;)

Syhn dedi ki...

o kdr negatif yoruma rağmen nasıl izledin bravo!
bende genelde çok övülen filmleri begenmeyeceğimi bilirim :)

dalgaizleri dedi ki...

Böyle garip bir huyum var Syhn. Çoğunluk ne derse tam tersi ! :) Bestseller raflardan kitap da almam mesela. Gıcıklık efendim başka bir şey değil...:)

Blush dedi ki...

Hayatın rutin akışına yer veren filmleri severim. Bu rutin beni uyutmaz izlerken ayık tutar.
lakin pek fazla film izleyemiyorum.

Seveceğim gibi :)

dalgaizleri dedi ki...

Blush , etrafımızda böyle insanlar da var. Sıkıcıysa hayatımız bazen sıkıcı da olabiliyor. Her detay bir şey anlatıyor.

İzledikten sonraki yorumunu da merak ediyorum.

Aylak Kadın dedi ki...

filmi izlemedim ben de ama filmin okumasını izledim(niye böyle bir şey yaptım bilmiyorum)"yabancılaşma" üzerine olduğunu söyleyebiliriz sanırım filmin. neyse ben izlemeden daha çok konuşmiyim abiduk gubidik. bestseller okumaman gıcıklık değil yahu. "halk sanattan, felesefeden ve estetikten anlamaz" çoğu konuda ters düştüğüm felsefe hocamın şu fikrine üzülerek katılmak durumundayım. böyle söyleyince çok zalimce ve elitist görünüyor katılırken bile sinirleniyorum ama durum bu. family guy izliyo musun bilmem ama 9. sezonda bi bölümde brain 3 buçuk saatte bi kişisel gelişim kitabı yazıp bestseller'a giriyordu. neyse ya ben kendime uyuz oldum birden. selametle.

dalgaizleri dedi ki...

Selamlar Aylak Kadın ,Neden uyuz oldun kendine birden ? Bestseller rafına burun kıvırarak bakıp bunları okuyorlamış farklı bir şey okumak lazım diyenlerden misin ? Kısmen bu yolun yolcusu olduğum için gıcık biri gibi hissediyorum. Yalnız aldığım kitap bestseller olmuşsa aynı hissi yaşamıyorum. Sayemde bestseller oldu , ahali de doğruyu bulmuş gibisinden bir havaya giriyorum. :)

Family Guy'ı izlerim de sanırım o bölümüne denk gelmedim. Kişisel Gelişim kitapları da ayrı bir olay .Yemek tarifi verir gibi şunu şunu yaparsan mutluluğu yakalar bireysel olgunluğa kavuşursun . Peh

Filme dönecek olursak izlemeni de öneririm.

Blog Widget by LinkWithin