Bugün Google'ı açmıyorum.
Ne olduğunu bilmeden Kabotaj bayramını kutlayanlar var. Günümüz şartlarında Kabotaj denizciliğimize ve bize bir engeldir.
1926 yılından beri ülkemiz denizciliğini öldürmesinin bayramını yapıyor. Bilmeyenler de törenler kutlamalarla bu olaya ortak oluyorlar. Hatta şu sıralarda twitter ve facebookta kutlama mesajları dönmeye başladı bile.
Peki nedir kabotaj ?
Denizciliğin nimetlerinden özgürce herkesin faydalanılması bir tarafa dursun her şey ne özgürlüğü ne serbestliği denip kanunla sınırlanmıştır. Hani her zaman duyduğumuz üç tarafımız denizlerle çevrili ama hiç bir işe yaramıyor lafının da kaynağı bu şeydir.
Savaş dönemlerinde bir çeşit iyi niyetle denizcilik yabancılara ve özel sektöre yasaklanmış olabilir.Bunu anlayışla karşılamak lazım. Ancak günümüz dünyasında böyle bir şeye bana göre yer yok.
Bu kanunla kısıtlanan her şey ülkemiz için şapka kanunu benzerliği taşımaktadır. Bu kanuna uymayan birçok deniz taşımacısı var. Var ancak kaybettirdiklerinin yanında bunlar hiçbir şey. Kabotaj ülkemiz ekonomisine bir balta bir köstektir.
Ulaşımın ekonominiye etkisini bilmeyen ya da unutan "kabotaj bayramını (!) kutlayan" arkadaşları eski coğrafya kitaplarını karıştırmaya davet ediyorum. Mal taşımacılığında olsun yolcu taşımacılığında olsun denizin önemi neredeyse yok. Deniz taşımacılığından tek anladığımız üç beş tatil kasabasında kıyılarda gezen yatlar. Değil mi ?
Üç tarafımız denizlerle çevrili ! Vurgulamak isterim. Rusya sıcak denizlere inmek ister sözüne hepimiz aşinayız. Sizce Ruslar sırf gidelim sıcak denizde yüzelim diye mi buraları istediler ? Daha öncesine gidersek bunca millet kavim buraların ne güzel manzarası var İzmir , İstanbul ne güzel yerler, doğası ne güzel diye mi buralara göz koydular ? E bizim elimizde bu limanlar ve kullanmıyor kullanamıyoruz. Biraz düşünelim.
İyi güzel her yer duble yol bilmem ne de hiç mi kullanılmaz şu deniz yolu ? Ne bileyim Antalya Otogarından otobüse , otobüslere biner gibi bir limandan istediğim şirketi seçip İzmir'e gidebildiğim zaman bir bayram kutlarım.
Kutlayanlar kanunu buradan okusunlar ve bir düşünsünler. Kutlamaya devam diyorlarsa bayramları kutlu olsun.
Kusura bakmayın sabah bir kabotaj bayramı kutlama mesajı gördüm ve tepem attı. Yazım ve noktalamaya da dikkat edemedim.
Bilmeden etmeden kutluyoruz ! Makina gibi twitter'da zırvalar arka arkaya geliyor zincirleme.
İyi günler dilerim...Twitter'da paylaş
Recent Posts
15 yorum:
sevgili dalga izleri, kutlu olsuuuun, yani temmuz ayı :)))
Kutlu olsun nil :) Değil mi kutlayacak şey mi yok ? Temmuzdan güzel ay mı var ? ...
hiç yani, güzel ay elbette, "bir oğlum olacak adı temmuz" diyesi var insanın :)))
Teşekkürler nil :) Güzel şiirmiş ilk kez okudum. Sayenizde "temmuz" ayını kutlamış olduk bu şiirle de. Daha anlamlı bir kutlama oldu.
Kabotaj twitter'da TT oldu bu arada. Neyin iyiliğimize neyin kötülüğümüze olduğunu bilemedik bilemiyoruz.
dalga izleri, rica ederim, güzel şiirdir evet...
sürü psikolojisi sanal dünyada daha da çabuk yayılabiliyor işte, biraz kurcalmak gerek sanırım katılmadan önce.
Ben Temmuz'da doğdum ve hoş geldi Temmuz.
Bi de iyi ki yazmışsın şunu, linki arkadailara da vereceğim...
Bayrak asan gördüm ben bugün, yeminle...
İyi kal...
Teşekkür ederim . Ben de Temmuz doğumluyum. Ne güzel biz Temmuz'u kutlayalım !
Temmuz en güzel aydır. Hesap kitap ayıdır. Hem yeni bir tomurcuktur bana göre.
Sevgiyle,
Tüm yıl boyunca sık sık neden biz bu denizden doğru düzgün faydalanamıyoruz diye konuştum durdum ben de. Düşündüklerimi sözcüklere dökmüşsün ama kabotaj nedir ben de bilmiyordum. Sağol vesileyle öğrendim Dalgaizleri..
Teşekkürler Karōshi...:) Faydalanacağız faydalanmasına belki olmayan denizciliğin kutlamasını yaparken şöyle durup biraz düşünsek .
doğru valla denizlerimizin kıymetini bilmeliyiz :/
Evet Syhn ne yazık ki denizlerimiz öksüz her şeyiyle.
Denizlerimizle ilgili söyledikleriniz doğru da kabotaj kanunu tam anlaşılmamış sanırım.
Bayram olmasının belki anlamı yoktur ama kabotaj kanunu özünde kapütilasyonlardan canı çıkmış ülke halkına biraz ayrıcalık vermek için çıkmıştır. Yani Türkiye'deki tüm sularda her türlü hak öncelikle Türk halkına verilmiştir. Bunda ne gibi bir sıkıntı olabilirki.
Ancak sonraları getirilen vergi kanunları denizciliğimizi bitirmiştir. Öyle bir hale gelmiştirki Türk bayrağı çeken Türk gemisi yada teknesi çılgın gibi vergi öderken yabancı bayraklı yada bandıralı bir tekneden hiç vergi alınmamıştır. Asıl komik olan budur ancak bunun ilk olarak 1923'te Lozan'da görüşülen kabotajla alakası yoktur. Sonraki icraatlarda ne olduysa olmuştur..
Tamam bir bayram olmasın ama Türkiye'de Türk vatandaşlarına tanınan tek ayrıcalıktır bu kanun..
sevgilerle...
Katkılarınız için teşekkürler Volkan Deniz.
Kabotaj kanununun getirdiklerini farklı bir örnekle açacak olursak : Misalen siz bir beldedesiniz ve tarım ürünlerinizi belediyenin himayesi altında üretmek zorundasınız bunları satacağınız pazara komşu beldeden kimseyi almıyorsunuz belediye başkanınızın size belirlediği sınırlamalar dahilinde kısıtlı miktarda kazanımınızla geçinip gidiyorsunuz. Komşu belde size gelemiyor siz de onların pazarına gidemiyorsunuz. Sizin belediyenizde size onların belediyesinde de onlara ayrıcalık var. Kendi fikrim bu bana göre güzel değil bir de bunun bayramını yapmak hiç güzel değil.
Sözkonusu beldede yaşayan insanlar aynı vatan parçasından insanlarsa haklısınız. Ama farklı kültürden ve sadece sizin toperaklarınızdan istifade ediyor kendi topraklarına el sürdürmüyorlarsa... Yorum sizin...
Bugünün şartlarında serbest piyasa ekonomisine geçmek istemeyenler için önemli bir kanun. geçilsin mi geçilmesin mi
buralara aklım ermez ama bayramı mı kaldı bunun :)
o günün şartlarında egemenlik adına önemli bir kanundu hepsi bu.
Yorum Gönder