Recent Posts

12 Kasım 2011 Cumartesi

Twitter Haber Bülteni


Bu sabah Amerikalı bir yazar,editörün "Bir twitçinin itirafları" başlıklı köşe yazısını okudum. Twitter bağımlılığı nedeniyle zora giren hayatına " Twittercide " yoluyla yani bütün twitlerini ve hesabını silerek bir twitter intiharı (suicide)gerçekleştirerek son vermiş. Son verilen bir hayat olunca o kadar da kolay olmamış tabi ki.(!) İlk önce twitter arkadaşlarım beni özlüyor mudur acaba diye düşünmüş. Takip eden günlerde 140 karakterli cümleler tasarlamaktan kurtulmuş kafasında. Iphone'unu kapatmış , sabah uyandığında ilk iş olarak twit atmak yerine yaptığı kahvesine şeker atar olmuş. Yazıyı çok ilginç buldum. Zaman zaman kendimce twitter ve facebook'taki insanların sosyolojik incelemelerini yaparım kafamda. Birçoğumuz da yapıyordur en azından belli konularda verilen belli tepkiler ülkemiz sosyal ortamı için bir kültür oluşturdu ve bundan hepimiz haberdarız haberdar olmasak dahi bu sitelerde gezenlerimiz bu kültürden etkileniyoruz.

Yazı öyle gibi başlamış olsa da ben aslında Twitter ve benzerlerinin aslında yararlı mı zararlı mı olduğu parantezini açmak istemedim,istemem. Bu gibi şeylere örnek olarak "bıçak" örneğimi veririm. İyi yerde kullanırsan ekmek kesersin faydalıdır ancak tutar onunla adam öldürürsen o bıçakla bir suç aletine dönüşür. İnsanın kendinde bitiyor her şey. Bağımlılık yarattığı , insanın başka bir ortamda bir hayat ihtiyacı olup olmadığı şöyle dursun son Van depreminde oldukça etkili bir şekilde kullanıldı gördüğüm kadarıyla twitter.

Her neyse aslında ben Twitter'ın ülkemizde "haber bülteni" olarak kullanılmasına taktım nedense. "Trend Topic (TT)" Yani populer olan , çok konuşulan konulara bakıldığında ülkemizde genelde haberlerde gördüğümüz başlıkları görüyoruz. Hem de aynı şekilde bir spiker ağzıyla haber vermek için kullanılıyor.İyidir kötüdür bu ama şöyle bir şey var o da bu durum diğer ülkelerde genel olarak böyle değil. Haber tutkunu bir toplumuz. Televizyonlarımız hala Trt'nin robotluğundan kurtulma sancıları çekiyor belki de bunun nedeni bu. Diğer ülkelerde kaç insan kaç bakan milletvekili adı sayabilir bilmiyorum . Bizim televizyonlarımızda her saat başı her kanalda aynı cümleler. Bir de bunlara twitter eklendi yetmezmiş gibi. Bu kadar haber meraklısı olmamıza aksi bir duruş olarak halka mikrofon tutulan tv programlarında Kıbrıs nerede sorusuna Karadeniz'de galiba diyenleri de iki kat anlamıyorum.

Doğal olarak olumsuzluklar ya da olağanüstü görünen şeyler haber oluyor. Bunların hepsinin tek tek twitterdaki "hayatlarda" tartışıldığını da düşünürsek hepimiz için ortada karamsar bir havanın gezmesi kaçınılmaz. Bu da toplum psikolojimizi ve kutuplaşmamımız açıklıyor bir bakıma.

Haber bülteninde görünen haber aynı dille haberci üslubuyla twit atılıyor. Bir kısım "doğal olarak" bu haberler üzerinde kelime oyunları yaparak takipçi edinmeye çalışıyor. Bir başka kısım sadece bekliyor. Sevdiği yazarların, kanaat önderlerinin konu üzerinde yorum yapmasını bekliyor. Olmayan fikirlerini oluşturmak için onların yorumlarına ihtiyaç duyuyor. Sonra ona körü körüne uyuyor. Bir önemli kısım ben onlara twitter hayatı yaşadıkları hayatın önüne geçen twitter insanları diyorum. Onlar haber başlığı üzerine yeni gündem oluşturuyorlar twityurtlarında.

Diyorum ya ben eğleniyorum. Bakıyorum tahlil yapıyorum daha çok. Belki şimdilik. Ancak şöyle bir gerçek var taktım mı takarım. Bu kadar haber meraklısı , haber bülteni toplum olmak böyle bir twitter görmek hoşuma gitmiyor.

Hepimizin haber alma hakkı var. Olmalı da...Bana göre internet ve tv eğlencelik olmalı daha çok. O alanda ses getirmeli. Ne eğlenmesi ? Ben kuşları inceliyordum kuş resmini gördüm geldim diyecek olanları da anlıyorum. :)

Siz ne düşünürsünüz ? Hem 140 karakter sınırlamamız da yok.TwitterTwitter'da paylaş

4 yorum:

Yok dedi ki...

Ben bizim insanımızın önüne getirilen herşeyin otunu çıkartma huyu olmasından nefret ediyorum..Hi5 ten,myspace tan tut tüm chat odalarının bile cılkı çıktı bi dönem.sonra facebook twitter vs ,eğlenmek için ortaya çıkıp katliama dönüşüyo kanımca:S

dalgaizleri dedi ki...

Evet , özellikle facebook feci bir şekilde kirlendi daha önce gündemde olduğu için. Sırada twitter var. Bakalım ilerde neler çıkacak . Hepsinin modası geçecek illa ki !

Mavi Elmas dedi ki...

Çok güzel bir yere parmak basmışsın. Doğrusunu istersen twitter beni çabuk sıktı. Belki tanıdığım veya tanımak isteyeceğim kişilerin fikirlerini izlemekle kalsaydı iyiydi ama "Kahvem acı olmuş. Böğk" şeklinde bir sabah muhabbetine girmek çok sıkıcı. Kime ne benim kahvemden yada banane tanımadığım bir adamın sabah kahvesinden. Twitterda gündemde olmak istiyorsan bol saçmalamalısın.
Facebook ise eski dostlarımla bağlarımın kopmaması için çok iyi oldu. Ama bunu sağlayabilmek için arkadaş listemi çok özel tutmak durumunda kaldım. Kim ne atmış hiç bakmıyorum. Müzik paylaşımını hiç anlamıyorum internet zaten video dolu. İstersem oradan izlerim zaten.

dalgaizleri dedi ki...

Bir de çektiğiniz güzel fotoğraflara bakıyoruz Facebooktan. Sosyal medya çok enteresan bir şekilde kendi yaşam kültürünü oluşturdu. Neye ne şekilde karşılık hangi hareket ne anlamda bilir olduk. Çok enteresan. Bakalım sırada neler var çok merak ediyorum. Yorumunuz için teşekkürler Mavi Elmas.

Blog Widget by LinkWithin