Recent Posts

2 Kasım 2011 Çarşamba

Ernest Hemingway - Çanlar Kimin İçin Çalıyor (Başlangıç)

Okunacak ne kadar çok kitap var diye düşünürken bu sene farklı bir şey yapıp bundan sonra ara okumaları saymazsak bir yazar üzerine yoğunlaşıp o yazara ait bütün kitapları okumaya karar verdim. Bu tür bir tekniğin yazar üzerine yoğunlaşmada yazarı anlamada daha faydalı olacağını da düşünüyorum. İçimdeki , aklımdaki kırıntıları birleştirdiğimde ilk olarak Ernest Hemingway ile başlamanın yerinde olacağını düşündüm ve geçen haftasonu bilimum etkinlikle açılışı Çanlar Kimin İçin Çalıyor adlı kitapla yaptım. Ernest Hemingway ve kitaplarından çarpıcı ve beklentimin üzerinde bir karşılık alacağımdan eminim.

Aslında kitapları yazarın kitapları yazış sırasına göre okumak niyetindeydim ancak internetin bilgilerine her zaman güven olmuyor ki yanlış bir sıra ile başlamış oldum. Kim bilir belki bundan sonra doğru sıraya geri dönerim.

Hemingway'in Yaşlı Adam Ve Deniz kitabını okumuş onun balıkçı , avcı tarafını tanıma fırsatını bulmuştum. Tanıyanların bildiği üzere onun tırnak içinde savaşçı yanının belki de daha etkili olduğu eserlere başlamam gerekti. Aşağıda fotoğrafını paylaştığım Küba'nın başkenti Havana'nın Ambos Mundos otelinde yazdığı kitap yazarın İspanyol İç Savaşı tecrübelerine dayanıyor.

İspanyol İç Savaşıyla ilgili çok film izledim. Belki de şöyle demek gerekir İspanya için bir mihenk taşı olduğu için bu konuda çok film var.Öyle ki Çanlar Kimin İçin Çalıyora başlar başlamaz aklımda Pan'ın Labirenti filmindeki gibi bir stüdyo kurdum. Olan bitenleri bu yönde kafamda canlandırıyorum. Ormanın , çalılıkların içinde nereden çıkacağı belli olmayan militanlar onları kovalayan askerler. İspanyol dağları...

Henüz başladım kitaba Robert Jordan ana karakterini sevdim. Onun rehberi yaşlı Anselmo da dikkate değer görünüyor. Robert Jordan karakterleri tanıtıyor ve olacak olayların kopacak kıyametlerin altını ısıtıyor. Ölüm ve öldürmek üzerine sorgulamalar var ilk bölümlerde.

Altını çizmeye, sonra tekrar etmeye değer sözler de ediyor sık sık karakterler. Bilgi yayınları baskısında bunlar tırnak içinde yazılmış.
" Bilmemeyi hep yeğlemişimdir . O zaman ne olursa olsun konuşan ben olmam." 1.bölüm

Karakterler duygu yüklü , mücadeleciler. Kitabı bitirdiğimde tekrar bu sayfalara dönerim sanıyorum konuyla ilgili.

Bu şekilde kuşkusuz ilginç bir hal de aldı okumak. Hemingway'i çabucak bitirip bu yıla başka yazarlar sığdırabilir miyim bakalım. Bu kitapları bitirene kadar başka bir kitapa en azından bir romana zaman ayırmayacağım. Okuma festivalimde evime misafir olmak üzere bir yazar öneriniz olur mu acaba ?TwitterTwitter'da paylaş

6 yorum:

eleni dedi ki...

Hemingway festivalin kutlu olsun burak!:)
Tarzın mıdır,sever misin bilmiyorum ama Hakan Günday'ı tavsiye edebilirim sana,ben son kitabı AZ'dan başlamış oldum ama öncekiler de ilgi çekici duruyor:)

dalgaizleri dedi ki...

Teşekkürler eleni :)
Hakan Günday'ın Az'ını geçtiğimiz yaz okudum.Farklıydı güzeldi oldukça. Bakalım...

Unknown dedi ki...

okumam gerek dediğim ama okumadığım bir yazar..sen oku bakalım beğenirsen bende alıp okurum..
okuma festivalin eğlenceli ve keyifli olsun...

dalgaizleri dedi ki...

öz'üm Aynen benim de okumadığım ama hep okumam gerektiğini düşündüğüm bir yazardı ondan dolayı belki de bu seçim.
Teşekkür ederim :)

kevin_palmer dedi ki...

Her zaman yapmak istediğim bir şeydi, bir yazarın bütün kitaplarını alıp yazılış sırasına göre okumak; ama sen daha önce başlamışsın, umarım keyifli bir süreç olur :)

Hemingway okumadım daha önce ama aklımdaki yazarlardan biridir. Evine misafir etmek üzere iki yazar tavsiye edebilirim henüz okumamışsan: Paulo Coelho ve J.D. Sallinger.

Paulo Coelho'nun birçok kitabını okudum ve hâlâ okumadıklarım kitap yığınının içinde okunmayı bekliyor. Ama tavsiye edebileceğim bir sıralama var ki; Simyacı - Brida - Portobello Cadısı - Elif. Brida, Paulo Coelho'nun bazı kitaplarından daha sonra yazılmış olsa da, birçok kitabı için bir nevi "ön-kitap" olduğunu söyleyebilirim. Brida'yı okuduktan sonra diğer kitapları okuyunca, daha anlamlı geliyor. :)

Sallinger'a ise henüz başlayamadım ama bir arkadaşım şiddetle tavsiye etti, hatta her konuştuğumuzda başlayıp başlamadığımı soruyor ve henüz başlayamamış olduğum için kızıyor :)

Keyifli okumalar dilerim :)

dalgaizleri dedi ki...

Çok teşekkür ederim g. Ben de çok zevkli olacağına inanıyorum. Coelho şansını kaybetti ama Salinger iyi bir seçenek olabilir. Beraber devam edelim ;)

Blog Widget by LinkWithin