Recent Posts

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Dali Ve Buñuel İçin Rüya Tabiri

Dolunay'ı kesen bir bıçak ve bir kadının gözünü aynı yönde kesen bir jilet...Yapılan ilk sürrealist film olan " Un Chien Andalou / Bir Endülüs Köpeği'nin en çok hatırlanan sahnesidir. İlk sürrealist film olmasının yanı sıra çok sevdiğim yönetmen Luis Buñuel'in ilk filmidir ve senaryoyu da Dali'yle birlikte yazmıştır.

20. yüzyılın başlarında popülerliğini artıran sürrealizmin bir ürünü olan bu akıl dışı film 1928'de çekilmiştir. Sürrealizmin iki ustası Buñuel ve Dali söylediklerine göre filmi bir bakıma eğlence için çekmiştir.

Buñuel filmi gördükleri rüyalar sonucu çekmeye karar verdiklerini söylüyor. Aslında sabit bir anafikri olmayan akıldışı 17 dakikalık filmin senaryosunu oluşturan iki rüyadan birisi de Dali'ye ait. Dali'nin gördüğü rüyada bir el dolusu karınca yönetmenin gördüğünde ise bir gözü kesen bıçak var . Birbirlerine anlattıkları bu rüyanın üzerine bir film yapabileceklerini düşünüyorlar ve tam yedi günde bir çekim metnini hazırlıyorlar bile. Film çekiminde hiçbir kuralın esiri olmuyorlar da. Tek kıstasları çektikleri kısımları beğenip beğenmemeleri oluyor. Dali ya da Buñuel'den birinin yok ben bu sahneyi beğenmedim demesi o sahnenin değişmesi için yetiyor. İkisi arasında bulunan bu ortak anlayış sonucu ortaya akıldışı öğeler taşıyan bu unutulmaz film ortaya çıkıyor.

Her ne kadar Luis Buñuel ve Salvador Dali'nin bu rüyalarına Freudyen bir bakış açısı ile bakmak gerekse de ben biraz iş eğlenceli olsun istedim ve internet sayfalarındaki
rüya tabiri sitelerine başvurdum. Hangi rüya neye işaret etmiş ? Rüya yorumlarını buraya yazıyorum rüyaların bu sonuçları getirip getirmediği ya da ne kadar gerçekleştiği konusunda yorum sizlerin. Bence bazı şeylere işaret etmiş bu rüyalar :)

Dali'nin gördüğü karıncalar : Karınca görmek bolluk ve bereket işaretidir. Rüyada karınca görmek, aşırı hırslı biri olduğunuzun ve hiçbir şeyden memnun olmadığınızın belirtisidir.Rüyada görülen karınca uzun ömre yorulur. Para ve bolluktur.

Buñuel'in gördüğü bıçak ve göz : Rüyada elinde bıçak görmek, güç ve varlığın sürekli olacağına, bıçakla birşey kesmek, eline maddi kazanç geçeceğine işarettir. Bıçak gören kişi yükselir, mevki sahibi olur. Bıçak iyi bir yardımcıya işarettir.
Göz ise din ile yorumlanıyor.:) Buñuel'in rüyasında kesilen bir göz görmesi ironik bir anlam kazanıyor böylece.

Usta sanatçıların aykırı kişiliğini yansıtan bu ilk çalışmalarını, bu 17 dakikalık rüyayı izlemediyseniz izlemenizi öneririm. Buñuel'e göre sembolik öğelerden bir sonuç çıkarmanız yersiz ama siz çıkarabiliyorsanız yine de bakın. Ya da anlamsızlıktan anlam çıkarmak için o da olmadı şok olmak için izleyin derim.TwitterTwitter'da paylaş

6 yorum:

BuRCu dedi ki...

Daha önce izlememiştim, önerin üzerine izledim ve anlamlandıramadım :) Çok fazla rüya gören biriyim; belki de bu sebeple rüya tabirlerine baksam da gerçekle ilişkilendirmemeye çalışırım. Bundan dolayı onların gözünden bakamayacaktım zaten; ama izlemesem olmazdı, merak ettirdin.

dalgaizleri dedi ki...

Aman 17 dk. değil mi ? İyi yapmışsın izleyerek Burcu :)

Böyle yaptığı işin anlamsız ve saçma olduğunu söylediğimizde sevineceğini düşündüğüm birkaç insan var. ;)

Adamlar gördüğümüz rüyayı film yaptık dese de anlam yüklü sahneler de yok değil. En iyisi anlamsızlıktan bir anlam çıkarmak ama... ;)

BuRCu dedi ki...

Aynen, izlediğime pişman değilim :) Anlamsızlığa 17 dakikamı ayırmışım çok mu? Ortaya çıkardıkları işin sonrasında yapılan yorumları da okudum, 17 dakika ile bu kadar iz bıraktılarsa vardır bir sırrı :)

dalgaizleri dedi ki...

Bir şeyin üzerine bu kadar yorum yapılıyorsa o şey iyidir ;)

Blush dedi ki...

filmi izlemedim. Daha müsait bir zamanda izleyip tekrar yorum yapmak isterim.

Rüyalar bilinç altı sembolleri olarak çok önemli. Kültürlere, cinsiyete ve kişinin yaşam şekline göre anlamları değişiyor ama bazı semboller aynı kalıyor.

Farklı bir yazı olmuş izleyip tekrar yorum yapmak üzere...

dalgaizleri dedi ki...

Tamam Blush izledikten sonraki yorumunu da merakla bekliyorum ;)

Blog Widget by LinkWithin